Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovat správně.
Některé části webu a aplikace nebudou dostupné.
Beránek a velikonoční nádivka jsou nerezavějící klasika.
Štítky: #motivace, #rady, #svátek, #zajímavosti, #ženy,
Text: Tereza Bušová
Foto: Archiv
Co to ale letos pojmout trochu netradičně a do obvyklých receptů zakomponovat něco nového? Máme pro vás pár tipů, se kterými se můžete předvést.
Na Zelený čtvrtek se prý mají vařit jídla v podobné barvě. Místo obyčejné špenátové nebo hrachové polévky můžete použít rašící bylinky – hodí se petržel, pažitka a bazalka, ale i mladé listy pampelišek, sedmikrásky, medvědí česnek a kopřivy. Jen to s nimi nepřežeňte, aby polévka nebyla hořká. Doporučujeme výslednou chuť ještě zjemnit smetanou nebo rozklepnutým vejcem. Velmi efektní je na závěr ozdobit polévku čerstvými květy fialek nebo macešek. Recept na polévku se všemi ingrediencemi najdete tady.
Ve správné nádivce by rozhodně neměla chybět vajíčka, jarní bylinky a slanina. Pokud ale posledně jmenovanému zrovna neholdujete, nebo prostě chcete jen lehčí variantu, dejte místo masa uzené nebo klasického tofu. Rozdíl v chuti často nepoznají ani zatvrzelí „masožrouti“. Velikonoční nádivka se dá také vylepšit spoustou drobností – někdo přísahá na pečivo, jiný zase přidává houby, smetanu nebo hrášek. Základní návod jsme našli tady, ale nebojte se při tvorbě experimentovat. Fantazii se meze nekladou!
Když už zohledňujeme vegetariány, není od věci nabídnout alternativu i těm, kteří nejedí ani vajíčka. Chuť oblíbené velikonoční nádivky se dnes naštěstí dá hravě nahradit a rozdíl vlastně vůbec nepoznáte. Celý trik je ve vulkanické soli s vyšším obsahem síry, kterou seženete v prodejnách zdravé výživy. Jakékoli pomazánce dodá typickou vajíčkovou chuť i aroma. Pro perfektní výsledek zbývá jen dodat trošku žluté barvy pomocí kurkumy. Konkrétní postup najdete na těchto stránkách.
Téměř v každé zemi najdeme nějaké typické velikonoční pečivo. U nás je to kromě jidášek a perníčků (ano, nejsou jen symbolem Vánoc) hlavně mazanec, bez kterého si sváteční ráno řada z nás ani nedokáže představit. S mlékem nebo bílou kávou chutná opravdu výborně. Ozvláštnit ho můžete přidáním sušeného ovoce, mimo rozinek jsou zajímavým zpestřením i višně nebo kousky ovocného želé. Mák v těstě zase vytvoří „bábovkovité“ vzory. Inspiraci hledejte na tomto odkazu.
Mladé jehně je už od pradávna velikonočním symbolem oběti a nevinnosti. Podle Bible by se v největší křesťanský svátek mělo jíst skopové, v Čechách jsme to ale pojali po svém, na sladko. Pokud nemáte svůj osvědčený recept, překvapte své blízké beránkem z netradiční suroviny – mrkve. Při správném výběru surovin může být dokonce zdravější než ten tradiční z pšeničné mouky. Konkrétní postup je k dispozici například zde. Dobrou chuť!
17.04.2019
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner big content banner custom width banner on mobile blog:esg blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění pojišťovna prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima zobrazit_v_penzijnim_sporeni závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.