Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovat správně.
Některé části webu a aplikace nebudou dostupné.
Káva chrání před rakovinou a dalšími nemocemi!
Štítky: #prevence a zdraví, #rady, #závažná onemocnění,
Dopřáváte si každý den několik šálků kávy a máte z toho špatné svědomí, protože to neodpovídá zásadám zdravého životního stylu? Máme pro vás dobrou zprávu! Káva je pro naše zdraví prospěšná! A co více, díky látkám v ní obsaženým mají milovníci tohoto černého nápoje nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo jater.
Pozitivní účinky kávy si vědci vysvětlují především jejím vysokým obsahem přírodních antioxidantů, které v organismu působí proti volným kyslíkovým radikálům, jež jsou jednou z příčin rozvoje zhoubných nádorů. Dostatečný příjem antioxidantů tlumí aktivitu přítomných volných radikálů a zároveň se snižuje předpoklad jejich množení.
Kofein navíc podporuje tvorbu méně agresivní formy hormonu estrogenu, který jinak přispívá ke vzniku rakoviny prsu. Účinky pití kávy jsou proto mnohem výraznější právě u nádorů, které jsou ovlivněny hormonálně.
Káva snižuje riziko vzniku i dalších typů nádorových onemocnění. Například riziko nádorového onemocnění jater je při konzumaci výše tí šálků kávy denně o padesát procent nižší.
Káva má kromě prevence rakoviny pozitivní vliv i na prevenci dalších onemocnění. Antioxidanty v ní obsažené – tedy především polyfenoly kyselina chlorgenová a kávová a také hydroxyhydrochinon - mají ochranné účinky před neurodegenerativními onemocněními jako Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Pozitivní je i vliv polyfenolů kávy na riziko vzniku diabetu 2. typu (zvýšení inzulinové senzitivity) a kardiovaskulárních chorob.
Kolik kávy je tedy vhodné denně vypít? Aby měla káva vliv na naše zdraví, je potřeba denně zkonzumovat asi 300 mg účinných látek, což odpovídá 3 - 6 šálkům kávy denně. Kofein přijatý v takovémto množství kávy mimo jiné také podporuje mozkovou činnost, pomáhá odstranit únavu, zlepšuje náladu a zvyšuje pozornost a zlepšuje paměť.
Aby mohlo dojít k blahodárnému působení kávy na organismus, je také nutné pít kávu s kofeinem bez cukru a nedochucenou mlékem či smetanou. Cukr i mléko totiž neutralizuje uváděný pozitivní efekt.
09.11.2015
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner big content banner custom width banner on mobile blog:esg blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění pojišťovna prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima zobrazit_v_penzijnim_sporeni závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.