Přeskočit na: Obsah

Vyzkoušeli jsme za vás mamograf. Strach mít rozhodně nemusíte!

Rakovina prsu je v současnosti jedním z nejrozšířenějších typů nádorového onemocnění.

Zároveň však patří k těm, u kterých je šance na úplné vyléčení poměrně vysoká. Musí být ale diagnostikována včas. Naštěstí existuje hned několik možností, jak se můžeme ujistit, že máme prsa v pořádku, nebo v horším případě objevit problém včas. Jednou z těchto metod je vyšetření na mamografu. Vyzkoušeli jsme to a máme pro vás dobrou zprávu: Není čeho se bát!
 
Rozhodla jste se nepodcenit prevenci a raději si zajít na preventivní mamografické vyšetření, ale nevíte, jak začít? Přinášíme vám jednoduchý návod, co musíte pro vyšetření udělat, a jako bonus i popis toho, co vás na mamografu vlastně čeká. Jak sama poznáte, není na tom nic složitého ani bolestivého. Přitom vám takové vyšetření může zachránit život!

Jak a kam se mám objednat?

Pokud vás na preventivní vyšetření nepošle váš gynekolog nebo praktický lékař, můžete se na mamograf objednat sama. Na samotné vyšetření ale musíte mít od svého lékaře (nejlépe gynekologa) doporučení. Ten by vám jej měl bez problémů vydat. V České republice má každá žena ve věku od 45 let právo na jedno preventivní mamografické vyšetření za 24 měsíců bez úhrady. V případě, že jsou vyšetření prováděna v kratších intervalech, můžete být vyzvána k úhradě tohoto ošetření. Pokud je vám méně než 45 let, pošle vás lékař namísto mamografu na fonograf, který je pro vyšetřování mladších žen vhodnější.

Jaké centrum si vybrat?

V České republice existuje síť akreditovaných mamografických screeningových center, která vyhověla náročným kritériím. Seznam center najdete zde. Pokud chcete mít jistotu, že bude vyšetření provedeno správně a především že jeho výsledky budou lékařem správně vyhodnoceny, měla byste si rozhodně vybrat akreditované pracoviště. I když to do něj budete mít třeba o trochu dál než do nemocnice ve vašem městě, kde mají možná mamograf také. Ta hodina v autobuse se přeci jednou za dva roky dá přežít.

Jak probíhá mamografické vyšetření?

Nemusíte se bát, že vás čeká něco nepříjemného. Jako první vyplníte dotazník, odpovíte na otázky, které se týkají vašeho zdravotního stavu, a na otázky vztahující se k rodinné anamnéze. Pro rakovinu prsu a pohlavních orgánů je to velmi důležité, protože velkou roli v riziku onemocnění hraje genetická zátěž. Pokud tímto onemocněním trpěl někdo z vaší rodiny, bude to pro lékaře signál, že vás má sledovat obzvláště pečlivě a třeba si vás zvát na vyšetření častěji než je obvyklé.
 
Po vyplnění dotazníku vás vyzve setra, abyste si v kabince odložila vrchní oblečení a sundaly šperky a hodinky. V ordinaci vás lékař seznámí s mamografem, což je speciální přístroj pro diagnostiku vašich prsů.
 
Aby bylo vyšetření provedeno dobře, je nutné rozložit tkáň prsu tak, aby byly vidět jednotlivé struktury. Proto se prs upevní mezi dvě speciální desky, které jej lehce stlačí. Nemusíte se bát, nejde o nic bolestivého. Stlačení trvá jen 2-3 vteřiny. Ženy s citlivými prsy mohou cítit trochu nepohodlí, které se ale dá vydržet, stlačení je opravdu velmi krátké. Pokud máte prsy citlivější, je lepší si naplánovat preventivní v první polovině menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé.

Mamograf pro mapování struktur v prsu využívá speciální měkké rentgenové záření. Moderní medicína a kvalitní mamografie vedla v poslední době ke značnému snížení dávek záření, takže preventivní vyšetření je možné provádět i každoročně bez jakékoliv obavy.
 
Pokud se chystáte na druhé a další preventivní mamografické vyšetření, je dobré navštívit stejné centrum, kde jste byla na předchozích vyšetřeních. Díky srovnání vašich předchozích snímků je možné změny odhalit ještě lépe. Pokud jdete na jiné pracoviště, vyžádejte si před vyšetřením svou předchozí dokumentaci a předejte ji ošetřujícímu lékaři v novém centru. Je to důležité, nezapomeňte na to.
 
Pokud je vyšetření v pořádku, centrum zašle vašemu lékaři zprávu s výsledky. Pokud se po prozkoumání výsledků vyšetření lékaři něco nezdá, narazí na nějaký patologický jev, zkontaktují vás a domluví se s vámi na dalším postupu.

Proč chodit pravidelně na mamograf?

Důvodem pravidelných vyšetření je potvrzení, že se tkáň prsu nemění a že se ve tkáni neobjevují podezřelá ložiska. Díky pravidelné kontrole lze odhalit i velmi jemné, nenápadné a počáteční změny, které by se při pohmatu projevily podstatně později. Mamografie je dosud nejspolehlivější metoda k odhalování nádorů prsu i v počátečním stadiu. Spolehlivost mamografického vyšetření (pokud je prováděno v akreditovaných mamografických screeningových centrech) je přibližně 96 %.

17.04.2014

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov