Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovat správně.
Některé části webu a aplikace nebudou dostupné.
Každý už dnes ví, že únor je „suchý“, ale je to také měsíc veganské kuchyně.
Štítky: #jídlo, #motivace, #rady, #zajímavosti, #ženy, #životní styl,
A s mediální vlnou, která se vzedmula okolo polského hovězího, se nabízí další důvody, proč se na pár dní vzdát masa. Chcete si pro změnu uvařit něco, při čem neutrpí žádné zvíře? Inspirujte se nejoblíbenějšími veganskými recepty a zkuste zase jednou něco nového.
Jedno z nejoblíbenějších veganských jídel, u kterého se mlsně olizují i zarytí masožravci. Potřebné suroviny navíc seženete téměř v každém větším supermarketu a nemusíte navštěvovat farmářské trhy ani si připlatit ve specializovaném bio krámku.
Na 4 porce budete potřebovat:
3 plechovky vařené cizrny nebo 500 gramů sušené
2 velké cibule
1 a půl lžíce sladké papriky
půl litru zeleninového vývaru
2 větší nakrájené pórky
250 ml rostlinné smetany
citron
rostlinný olej
pepř a sůl na dochucení
Příprava:
Cizrnu můžete koupit sušenou nebo již uvařenou v plechovce. Sušenou luštěninu je nejprve potřeba namočit, ideálně přes noc, a následně vařit minimálně hodinu a půl. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte ve větším hrnci na oleji, přisypte papriku a restujte ještě minutu nebo dvě. Zalijte vývarem a nechte povařit, až bude cibule měkká. Přisypte jednu plechovku konzervy a celou směs rozmixujte tyčovým mixérem. Potom přidejte obsah zbylých dvou konzerv a nakrájený pórek. Znovu přiveďte k varu a vařte, dokud pórek nezměkne. Pak už zbývá jen přilít smetanu a dochutit směs citronem, pepřem a solí. Podávejte s rýží nebo s čerstvým pečivem.
(Inspirovali jsme se na této stránce.)
Láká vás veganská kuchyně, ale nedokážete si odpustit chuť masa? Máme pro vás dobré zprávy, dnes existují recepty, u kterých ani nepoznáte rozdíl. Takové vepřové výpečky po vegansku jsou ideální volbou, pokud tedy nemáte nic proti sóje.
Na 4 porce budete potřebovat:
200 g sójových kostek
koření na vývar (bobkový list, nové koření, pepř, sójová omáčka…)
zeleninový vývar
3 velké cibule
olej
marináda podle chuti (česnek, paprika, kmín, lahůdkové droždí, plnotučná hořčice)
Příprava:
Sójové kostky vložte do vroucího zeleninového vývaru, přidejte koření a nechte vařit zhruba 15 minut. Potom sceďte vodu, kostky pořádně vyždímejte a nechte okapat. Alespoň na pár hodin je pak vložte do marinády z oleje a koření podle chuti, použít můžete i rozmarýn nebo tymián. Mezitím vymažte pekáček olejem, vyskládejte do něj na proužky nakrájenou cibuli a česnek, přidejte naložené kostky a pečte v troubě na 180 stupňů. Nezapomínejte každých 15 minut podlít a promíchat, aby se kostky nepřipálily, ale rovnoměrně opekly. Pečte hodinu až dvě do požadované konzistence, podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem nebo se zelím.
(Inspirovali jsme se tady a také tímto receptem.)
V období chřipkových epidemií vám určitě přijde k chuti zdravý zeleninový salát, u kterého si navíc nebudete připadat jako koza na pastvě. Skvěle se hodí i jako příloha do tortill nebo jako pomazánka k pečivu.
Na 2 porce budete potřebovat:
1 vařenou řepu
4 lžíce uvařené čočky
3-4 lžíce uvařené obiloviny nebo rýže
lžíce vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
olivový olej
dvě jarní cibulky
dva stroužky česneku
sůl, citron nebo ocet na dochucení
Příprava:
Na pánvi nasucho orestujte vlašské ořechy, přidejte olej a dozlatova smažte nakrájenou šalotku a česnek. Řepu nastrouhejte nahrubo, smíchejte s rýží a čočkou. Salát dochuťte solí a citronem, případně balzamikovým octem. Pro zpestření chuti můžete přidat i několik rozinek.
(Inspiraci jsme našli zde.)
V zimě ještě moc zeleniny neroste a na řadu přichází třeba kapusta nebo kořenová zelenina. Jsou plné živin, a když je chytře zpracujete, připravíte si zdravou variantu chipsů, kterou můžete beztrestně ujídat třeba při sledování svého oblíbeného seriálu.
Na jednu porci budete potřebovat:
kadeřávek nebo kapustu
dvě mrkve nebo řepy
olej
prolisovaný nebo sušený česnek
sůl a sójovou omáčku
Příprava:
Kapustu nebo kadeřávek nakrájejte na menší, zhruba pěticentimetrové kousky. Mrkev a řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte olej, sůl, omáčku a česnek, podle chuti můžete přidat i další koření (skvělý je třeba i tymián nebo rozmarýn). Marinádou lehce pokryjte všechny kousky kadeřávku nebo kapusty, vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních do křupava. Podávejte samotné jako chuťovku, vynikající jsou s nejrůznějšími dipy a dresingy.
(Inspiraci jsme hledali tady a také tady.)
Příjemné vaření a dobrou chuť! 😊
17.02.2019
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner big content banner custom width banner on mobile blog:esg blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění pojišťovna prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima zobrazit_v_penzijnim_sporeni závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.