Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovat správně.
Některé části webu a aplikace nebudou dostupné.
Chřipková sezóna je v plném proudu a vy se všemi možnými způsoby snažíte, aby se vám horečky vyhnuly? Zkuste letos namísto vitaminových doplňků vsadit na přírodní zdroje vitamínů. Jejich účinky jsou mnohdy téměř zázračné. A který z přírodních pomocníků v boji proti chřipce určitě neopomenout? Přece kysané zelí!
Štítky: #jídlo, #motivace, #podzim, #připojištění, #riziko, #rizikové životní pojištění, #sport, #zima, #životní pojištění, #životní styl,
Na kysané zelí nedaly dopustit už naše babičky. Náš organismus je jeho konzumaci proto přizpůsoben a je pro nás mnohem vhodnější než různé druhy exotického ovoce.
Kysané obsahuje velké množství vitamínu C - 200 g zelí denně pokryje jeho celodenní potřebu. Dále je bohatým zdrojem kyseliny mléčné, vitamínu K, železa a minerálních látek, jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, fluor a síra. Obsahuje také vitamíny skupiny B, a to včetně B12, který je mimo jiné důležitý pro činnost mozku a celé nervové soustavy.
Dále je kysané zelí bohaté na látku zvanou cabigen, která chrání naše tělo před rakovinou a napomáhá léčbě žaludečních vředů. To věděli už staří Řekové a Římané, kteří kysané zelí používali právě při léčbě žaludečních vředů i moru.
Oproti klasickému bílému zelí má kysané zelí vysoký obsah probiotických kultur vznikajících během procesu kvašení. Probiotické kultury působí velmi příznivě na střevní mikroflóru a spolu s vysokým podílem vlákniny mají celkově dobrý vliv na zdraví trávicího traktu. Kysané zelí tak pomáhá při zácpě, obnovení mikroflóry po léčbě antibiotiky, ale také při snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Velkou výhodou kysaného zelí je, že při skladování neztrácí vysoký obsah vitamínů a dalších prospěšných látek. Ve spíži jej tak můžete mít uskladněné klidně celou zimu.
Kysané zelí si můžete buď koupit, nebo si ho vyrobit doma. Jak na to?
Budete potřebovat: zelí, sůl (20 g soli na 1 kg zelí), kmín, zavařovací sklenice s víčky Omnia nebo potravinovou fólii a gumičku.
Jak postupovat: Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály. Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic. Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.
Zavíčkujte sklenice, nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7–10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje) nebo můžete začít ochutnávat. Kdyby nebyl ve sklenici během kvašení dostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte.
Tipy: Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla. Kmín je dobrý proti nadýmání, ale leckdo si zelí neumí představit ani bez proužků cibule. Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablko (to urychlí proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev nebo řepu.
A co z kysaného zelí připravit?
Na 4 porce budete potřebovat: 600 g noků z bramborového těsta, 500 g kysaného zelí, 1 červenou cibuli, 1 žlutou cibuli, 2 lžíce třtinového cukru, 250 g ricotty, 1 lžíci másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bylinky na ozdobu.
Jak postupovat: Červenou i žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozpalte máslo smíchané s olejem a cibuli dejte zvolna opékat. Po 10 minutách, když už je cibule krásně měkká, přidejte zelí a cukr, promíchejte a nechte společně 5 minut restovat. Pak do pánve přidejte noky, osolte, opepřete a vmíchejte ricottu. Podávejte ozdobené bylinkami.
(zdroj receptů: www.prozeny.cz)
05.01.2017
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner big content banner custom width banner on mobile blog:esg blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění pojišťovna prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima zobrazit_v_penzijnim_sporeni závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.