Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovat správně.
Některé části webu a aplikace nebudou dostupné.
Sedmý díl našeho kulinářského seriálu se bude věnovat olivovému oleji. Ten si v posledních letech získává své místo i v našich kuchyních.
A to je moc dobře. Obsahuje totiž mnoho látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jeho pravidelná konzumace v kombinaci se zdravým životním stylem prý navíc dokáže snížit riziko vzniku rakoviny.
Středomořská dieta je známá svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nyní vědci přišli se zjištěním, že ze součástí středomořské diety má nejvýraznější vliv na zdraví organismu olivový olej, a to především ve formě extra panenského oleje.
Průzkumy potvrdily příznivé účinky olivového oleje také v oblasti prevence rakoviny. Hlavní roli hraje v tomto případě především fenolická sloučenina oleokantal, díky jejímuž působení se rakovinové buňky samy ničí. Oleokantal totiž u nádorových buněk aktivuje enzymy, které spouští proces buněčné sebevraždy (apoptóze), a to napadením jejich lyzozomů – „buněčných smetišť“. Výhodou této látky je, že proces sebezničení spouští pouze u rakovinných buněk a ty zdravé nechává bez povšimnutí.
Kromě pozitivních účinků v oblasti prevence rakoviny je ale olivový olej prospěšný i v dalších oblastech lidského zdraví. Obsahuje totiž řadu dalších antioxidantů, díky čemuž chrání lidské tělo před účinky znečištěného ovzduší, zlepšuje imunitní systém, zpomaluje stárnutí kostí, zlepšuje paměť a zřejmě také působí preventivně proti Alzheimerově chorobě.
Dalším z důvodů pozitivního působení olivového oleje je přítomnost „dobrého“ cholesterolu. Tuky obsažené v oleji navozují pocit sytosti, který vydrží mnohem déle, a tudíž to může být i dobrý pomocník při hubnutí. Navíc má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje, a proto je výborný pro diabetiky a redukční diety. V neposlední řadě pak olivový olej obsahuje látky zvané fytonutrienty, které pomáhají snižovat krevní tlak.
K tomu, aby se příznivé účinky oleje projevily, je ale nutné konzumovat pravidelně alespoň jednu kávovou lžičku denně.
Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že olivový olej je v kuchyni vhodný pouze do salátů a při přípravě studených pokrmů, jeho využití je ve skutečnosti mnohem širší. Na rozdíl od jiných typů olejů se totiž olivový začíná přepalovat při mnohem vyšší teplotě – až při 210 stupních Celsia. Až do této teploty si také zachovává všechny výše uvedené látky.
Stále ještě nevíte, jak byste mohli olivový olej využít? Máme pro vás tip, jak s jeho pomocí připravit celé menu.
Předkrm: Salát Caprese
Co budete potřebovat: 1 větší balení mozzarely, 2–3 velká rajčata, čerstvá nebo sušená bazalka, olivový olej
Postup: Mozzarelu i rajčata nakrájíme na plátky a vyskládáme na talíř. Celou porci posypeme lístky čerstvé bazalky, pokud ji nemáme k dispozici, použijeme dvě větší špetky sušené drcené bazalky. Nakonec vše lehce přelijeme olivovým olejem. Dle chuti můžeme přidat pepř a sůl.
Hlavní chod: Česnekovo-bazalkové těstoviny
Co budete potřebovat: 100 g těstovin, 3 menší stroužky česneku, čerstvá nebo sušená bazalka, libovolné množství kukuřice a hrášku, špetka vegety, libovolné množství nastrouhaného sýra, olivový olej
Postup: V osolené vodě uvaříme připravené těstoviny, mezitím utřeme česnek a nastrouháme sýr. Poté těstoviny scedíme, přidáme bazalku, špetku vegety, česnek, promícháme s kukuřicí a hráškem. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
Dezert: Citrónový dort s olivovým olejem
Co budete potřebovat: 275 g cukru krystal, 3 středně velká vejce, kůra a šťáva z 1 a půl citrónu, 120 ml extra panenského olivového oleje, 100 ml mléka, 275 g hladké mouky, kypřicí prášek do pečiva, 1 balíček fondánové polevy, cukr moučka na poprášení dortu, 2 lžíce citrónového krému. Na zdobení: 1 lžíce cukru krystal, kůra ze 2 citrónů
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Šlehejte cukr a vajíčka, dokud není směs světlá a nadýchaná. Přidejte kůru a šťávu z citrónů. Následně vmíchejte olivový olej a mléko. Přisypte mouku a kypřicí prášek. Vystelte 2 dortové formy o průměru 24 cm papírem na pečení a opatrně do nich rozdělte těsto a uhlaďte vršky. Pečte přibližně 45 minut. Naneste jemnou vrstvu fondánu na pracovní plochu jemně posypanou moučkovým cukrem. Dále vyřízněte do fondánu kruh tak, aby jeho velikost odpovídala velikosti formy dortu. Pro ozdobu připravíme v pánvi citrónovou kůru, kterou na jemném plameni mícháme s cukrem, dokud nezkaramelizuje a nevytvoří na kůře krustičku. Výsledek pak odstraňte z pánve a nechte vychladnout do křupava. Abyste spojili dort, potřete jednu z částí korpusu bohatou vrstvou citrónového krému a položte na ni druhou část korpusu. Nakonec navrch spojeného dortu umístěte připravený fondán a do jeho středu úhledně usaďte křupavé zkaramelizované hnízdo z citrónové kůry.
Zdroj receptů: www.spanelskyolivovyolej.cz
19.01.2016
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner big content banner custom width banner on mobile blog:esg blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění pojišťovna prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima zobrazit_v_penzijnim_sporeni závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.